Op hokbezoek
Het is een prachtige zomerse dag. Dat is vast een goed begin. We verzamelen ons in Baarlo voor het eerste adres. We zijn te gast bij Gerrit Claassen.
Enkele stappen binnen de poort treffen we de eerste dieren voor deze dag. Het zijn de Japanse kwartels 2024. Ofwel de jonge aanwas van dit jaar. Je merkt direct dat deze dieren gewend zijn dat er mensen aan de andere kant van het hekwerk staan. Ze blijven opmerkelijk kalm. Niet gek als je net binnen de poort bent gehuisvest. Dat levert bij het eventueel showen natuurlijk ook zo zijn voordeel op. De "rondleiding" begint dan ook direct. We krijgen uitleg bij elke vraag die gesteld wordt. Zo schuiven we via de kleine tuin door naar het hok achterin. Daarbij komen we langs de ouder dieren van de eerder aanschouwde Japanse kwartels. In het hok aangekomen, arriveren we bij een geheel andere diergroep. Geen veren maar haren dit keer. Hier zijn de konijnen ondergebracht. Twee rassen vinden hier een mooi onderkomen. Ook hier zijn de jongen van 2024 reeds te aanschouwen. We bekijken de Lotharinger en Hangoordwergen. Terwijl de eerst gearriveerde van een kop koffie gaan genieten met een lekkere versnapering volgen de latere arrivés nog even dezelfde afgelegde route.
Als iedereen van een natje en een droogje heeft genoten kunnen we vertrekken naar adres 2.
We gaan dit keer naar Broekhuizen en arriveren zo bij Gerrit Custers.
Wat het eerst opvalt tussen de twee Gerrits is de ruimte die ze tot beschikking hebben. Waar we vanaf kwamen was een standaard tuintje voor een huis in de bebouwde kom. Nu lopen we het erf op en wordt ons oog direct naar een enorme volière getrokken. Bij nadere inspectie blijkt deze volière onderdak te bieden aan de diverse watervogels en enkele duiven. Een stuk verderop nog meer rennen met nog meer watervogels. Dan nog een volière met wat duiven om verderop nog een ren met wat ganzen en kippen te hebben. Binnen treffen we de broedmachines en de jongste aanwas aan. Ook hier is gelegenheid voldoende voor een wel verzorgd natje en droogje.
Tot slot gaan we nog richting Meterik. Hier woont Willem Pijnenburg. Ook weer in heb buitengebied. Als iedereen is gearriveerd richt Willem een woord tot ons over het hoe hij bij deze hobby is gekomen en de voorgeschiedenis.
Als we de grote tuin oversteken treffen we de eerste rennen aan. Veelal gevuld met watervogels maar wie wat beter kijkt ziet ook enkele lady Amherst fazanten zitten. Gaan we dan via de moestuin naar de schuur dan komen we eerst in de kraamkamer. Diverse jongen dieren begroeten ons. Ook treffen we daar een konijn aan die het er zich lekker van neemt. Lopen we door dan komen we de levende broedmachines (kloeken) aan. Dat zijn niet de enigste kippen die aantreffen. Iets minder strikt als je bij een echte fokker zou aantreffen, maar zoals Willem in zijn toespraak al aangaf meer iets voor een liefhebber die schik heeft om al het jonge grut te zien rondscharrelen en op te fokken.
De dag is al ver gevorderd en het bestuur heeft geregeld dat we zeker niet met lege maag naar huis zullen keren. Een frietwagen heeft het vet reeds heet en we kunnen nog zo onze bestellingen plaatsen en genieten van een frietje met wat snacks.
Al met al een prachtige dag met fantastische adressen. Ben je klein of ruim behuisd, het maakt niet uit, er is vaak wel plek voor enkele dieren. We hebben veel gezien vandaag en her en der ook wat ideeen opgedaan. Dank aan alle gastheren die ons vandaag bij hun thuis hebben ontvangen en waar we een kijkje mochten komen nemen.