Let op voor de Aziatische Hoornaar
Een indringer die hier niet thuis hoort. Een indringer die zich niet weet te gedragen. Sterker nog kortweg een moordenaar!
Na het officiële gedeelte van de ledenvergadering was het woord aan Rob Voesten. Hij begon uit te leggen hoe dit misdragend dier zich over de lands- en provinciegrens heeft weten te komen. Zoals de naam al zegt komt hij oorspronkelijk voor in Azië. Het begon toen deze wesp meereisde om import materiaal uit China naar Frankrijk. vandaar heeft hij zich gemakkelijk uit weten te breiden over Frankrijk en aangrenzenden landen. Via België naar Zeeland en en dan oostwaarts richting ons mooie Limburg.
Wat is het probleem? Zoals al eerder aangegeven is het een echte moordenaar. Hoewel dat de Europese hoornaar dat ook is en van nature hier voorkomt. Deze killerwesp kan echter geen genoeg krijgen van onder andere bijen. We weten dat het met de bijen niet zo goed gaat in Nederland en Europa. Als je weet dat een Aziatische hoornaarnest een bijenkast of 2 kan vernietigen in een seizoen dan ruimt dat dus heel hard op. In Frankrijk komt de Aziatische hoornaar zo veelvuldig voort dat bijen houden geen optie meer is. Kortom nu hij nog niet massaal hier voorkomt is er nog een optie om deze de de landsgrenzen uit te gooien. Het is dus zaak erboven op te zitten en te blijven zitten.
Hiervoor hebben ze zoveel mogelijk waarnemingen nodig! Dan moet je wel een Aziatische Hoornaar herkennen natuurlijk. Kort gezegd is een hoornaar een heel stuk groter dan een gewone limonade wesp. Bijna 2 keer zo groot. Je hoort hem ook goed vliegen. Wat is het verschil tussen Aziatische en de Europese hoornaar? De Europese lijkt nog het meest op de limonade wesp. Het gele achterlichaam valt echt op. Voor de rest van het lichaam lijkt hij wel kastanje rood-bruin met enkele zwarte delen. De Aziatische Hoornaar is iets kleiner maar dat zie je in het veld misschien zo niet. Wel kun je de kenmerkende gele poten zien. Het achterlijf is veel minder geel en wat meer oranje. De rest van het lichaam is veel zwarter!
Nu we weten waar op te letten, blijft de vraag waar moet je zijn als je een Aziatische Hoornaar ziet. Het advies van Rob: Probeer en duidelijke foto te maken. Ze laten dit vrij goed toe zolang je ze niet in het nauw drijft. Plaats de foto met de locatie op waarnemeningen.nl. (https://waarneming.nl/go/vespa-velutina) Als je waarneming inderdaad correct is kun je een reactie verwachten van Rob of een collega om het nest op te sporen en te verwijderen.
De oproep van Rob: houd je ogen open voor de Aziatische Hoornaar en meld een waarneming. Alleen dan kunnen we mogelijk deze indringer en moordenaar zoveel mogelijk uit onze natuur houden en daarmee de insecten en bijenstand niet ten onder laten gaan.
Uiteraard was het verhaal van Rob veel uitgebreider. Meer informatie kun je vinden op de openbare facebookpagina: opsporing Aziatische hoornaar Nederland. (https://www.facebook.com/groups/275776554449992/) of op de site van EIS Nederland ( www.EIS-Nederland.nl/aziatischehoornaar ) Op Youtube is een filmpje te zien met een online training over de Aziatische Hoornaar waar veel meer tekst en uitleg wordt gegeven. https://www.youtube.com/watch?v=smUzRz3yoZo
Onder de indruk van het verhaal van Rob houden wij onze ogen in ieder geval open. Zo dragen wij ons steentje bij een aan gezonden balans in ons ecosysteem. Rob bedankt voor de heldere uitleg en de leerzame aanvulling op onze ledenvergadering.